Mattrender 2022 del 1

Mattrender 2022 – vad äter vi?

Marie

Lifestyle med ett leende – när Marie inte brainstormar idéer för nytt innehåll umgås hon gärna med vänner över ett glas vin, ett parti kort eller en bra serie. Efter sina studier i ekonomi började hon ägna sig åt varumärkesbyggande och skötseln av nätbutiker för att få utlopp för sin kreativitet. Vackra prydnadssaker och praktiska inredningstips gör henne alltid på gott humör.

Våra liv har ändrats drastiskt under de senaste åren. Sakta men säkert har våra tillfälliga arrangemang när det gäller hur vi bor, arbetar och strukturerar våra liv i stort blivit en del av vår vardag. De många förändringar som skett i världen har därmed lett till bestående förändringar av vår livsstil. Två bakomliggande drivkrafter kan skönjas: Vi vill hålla oss friska och vi vill göra gott. Med corona- och klimatkrisen har även våra matvanor ändrats så att vi lägger större vikt vid vad som är hälsosamt och vad som är ett moraliskt försvarbart beteende. Vi vill hålla oss i form och värna om djuren och miljön. Men samtidigt vill vi ha möjlighet att använda oss av smarta köp- och beställtjänster. Dagens bloggartikel handlar om 2022 års mattrender, om vad vi äter och hur detta hör i hop med vår nya livsstil. Dessutom passar jag på att tipsa om passande köksutrustning i form av smarta köksredskap och kökstillbehör!
Food Trends 2022

Nollavfall: att undvika avfall i möjligaste mån

Ordet nollavfall definieras som ”strävan att inte producera något avfall som inte kan återvinnas eller komposteras”. Målet är alltså att producera så lite avfall som möjligt för att minska påverkan på miljön. Vi vill öka medvetenheten om vår avfallsproduktion och få oss själva att minska denna. Men nollavfall innebär också att vi försöker hantera livsmedel på ett medvetnare och effektivare sätt. Matsvinn genom köp av storpack och felköp är något som ska undvikas i framtiden. Dessutom bör vi satsa på förpackningar som kan återvinnas och komposteras. Men vad kan du göra i praktiken för att följa trenden? Först och främst bör du se efter vilka livsmedel du har i skafferiet som snart går ut och se till att konsumera dessa innan det är för sent. Du kan också handla förpackningslöst i butiker eller på marknader och skänka bort mat som du inte använder till behövande personer. När det gäller ditt hushållsavfall bör du se till att sortera det på rätt sätt. Praktiska soptunnor med flera behållare gör detta betydligt enklare. För ditt komposterbara avfall bör du satsa på en liten hink som du lätt kan tömma med jämna mellanrum.

Smarta sopkärl för köket

Local exotics: regionala kulinariska läckerheter

Närproducerad mat var trend redan förra året. Under 2021 blev det viktigare att köpa regional och säsongsbetonad mat för att undvika långa transportvägar. Även under 2022 strävar vi efter att handla lokalt och hållbart, vilket innebär att vi ofta låter avokadon, mangon eller ananasen ligga kvar i disken när vi handlar. Med trenden Local exotics försöker vi nu emellertid upphäva motsättningen mellan vår längtan efter exotisk mat och vår önskan att handla ekologiskt. Forskare och jordbrukare strävar efter att skapa exotiska frukter, kryddor, grönsaker och till och med kött genom regional produktion eller förädling. Därför finns det redan idag exotiska livsmedel som har producerats i Europa, såsom jätteräkor, saffran, chiafrön och ris. I år kan vi alltså se fram emot kulinariska upptäckter från våra hemtrakter. Varför inte fira detta med några nya recept och lite ny köksutrustning?

Praktiska köksredskap

Real omnivore: strävan efter att äta allt

I år vill vi inte bara äta hälsosamt, utan även ansvarsfullt. Utöver vår hälsa står även planeten i centrum. Real omnivores, eller ”sanna allätare”, strävar efter att äta en balanserad och omväxlande kost samtidigt som de tar större hänsyn till djuren och klimatet. Detta innebär inte nödvändigtvis att de avstår från kött, utan snarare är målet en större medvetenhet när det gäller alla typer av livsmedel. Real omnivores välkomnar nya tekniker för livsmedelsproduktion, odling av frukt och grönt och djurhållning. Chips tillverkade av maneter, vanilj gjord av plast och provrörskött – inget är främmande så länge det gynnar klimatet. Men real omnivores har även ett annat förhållningssätt till konventionell mat. Det kan röra sig om att bara äta kött en eller två gånger i veckan, byta ut köttet och mjölken mot andra alternativ eller om att ställa om helt till ekologiskt. Förutom de gamla vanliga ersättningsprodukterna kommer även växtbaserade ersättningsprodukter, nötter och frön, alger, sniglar, insekter eller laboratoriemat att stå på menyn för dessa människor i framtiden. Varför inte testa själv?

Våra köksfavoriter

-19 %
RRP 348,90 kr 279,90 kr
Så lågt som
-17 %
RRP 349,90 kr 291,90 kr
-19 %
RRP 348,90 kr 279,90 kr
-17 %
RRP 349,90 kr 291,90 kr
407,90 kr
-23 %
RRP 349,90 kr 268,90 kr
-23 %
RRP 349,90 kr 268,90 kr
Endast 3 kvar

Vegetariskt, veganskt och e-livsmedel

Våra ändrade matvanor märks främst i vår ökade konsumtion av grönsaker och vår minskade konsumtion av kött och mejeriprodukter. Vegetariska och veganska alternativ kommer att vara en självklarhet för alla bättre restauranger i framtiden och rent växtbaserade rätter kommer att spela en allt viktigare roll. Men medan vegetariskt och veganskt letar sig in i restaurangbranschen, påverkas både restaurangernas utbud och vår privata efterfrågan av mat av utbudet av livsmedel på internet. E-livsmedel tillgodoser vårt växande intresse för smarta lösningar i form av restaurangleveranser och matkassar. Våra begränsade kontaktmöjligheter och vår ökade anslutbarhet har lett till bestående förändringar i vad vi äter och hur vi förväntar oss kunna få tillgång till denna mat. Appar som kan användas för att beställa hem nästan vad som helst när som helst har lett till nya mat- och matlagningsvanor som även påverkar restaurangbranschen.

Behöver du mer inspiration i köket?

Fler intressanta artiklar med recept och smarta kökstips finner du på Relax Mag, vår blogg för inspiration.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev nu och spara 60 Skr*

*Rabatten ska lösas in via kupongkoden i varukorgen. Kupongkoden, som skickas via bekräftelsen på nyhetsbrevet, kan inte användas för beställningar som redan har gjorts och kan inte kombineras med andra kuponger. Kupongkoden gäller för ett minsta ordervärde på 600 kr.