Mattrender 2022 del 2

Mattrender 2022 – vad äter vi?

Marie

Lifestyle med ett leende – när Marie inte brainstormar idéer för nytt innehåll umgås hon gärna med vänner över ett glas vin, ett parti kort eller en bra serie. Efter sina studier i ekonomi började hon ägna sig åt varumärkesbyggande och skötseln av nätbutiker för att få utlopp för sin kreativitet. Vackra prydnadssaker och praktiska inredningstips gör henne alltid på gott humör.

Vilken mat äter vi helst? Vilka trender gäller i år? Precis som när det gäller inredning och mode förändras även våra matvanor över åren, liksom de krav som vi ställer på vår mat. Intresset för nyttig och hållbar mat ökar – för vår egen skull, men också för miljön. Jag har redan presenterat årets stora mattrender, som främst beror på vår ändrade livsstil och inställning. Idag tänkte jag gå vidare med den nya trendmaten och de matvaror som gäller 2022. Drivkraften bakom dessa trender kan vara en köttfri diet, en sund tarm eller helt enkelt kulinarisk nyfikenhet. Oavsett vilket så rör det sig om olika maträtter och livsmedel som antingen är helt nya eller som har blivit alltmer uppmärksammade idag. Läs vidare, så får du reda på allt om trendig och näringsrik mat som du absolut borde testa!

Årets trendmat

  • Miso: Miso är en kryddig pasta som du förmodligen känner till från japanska restauranger och misosoppan som serveras där. Men miso är ytterst mångsidigt och dessutom väldigt nyttigt! Miso, som förresten tillverkas av sojabönor och ris, ger en sund tarmflora och kan hjälpa till att motverka magbesvär eller högt blodtryck. Du kan använda miso i soppor och tilltugg, men även i kakor och puddingar.
  • Köttalternativ: Köttkonsumtionen har minskat i flera år nu. Olika alternativ till kött och mjölk blir allt populärare. Detta resulterar också i evenemang som ”Veganuary”, där man under januari helt avstår från animaliska produkter. Köttsubstitut, vars smak ska vara så köttlik som möjligt, är vanligtvis baserade på soja, ärter eller vete och kan ätas i form av nuggets, hamburgare, fiskpinnar med mera. Du behöver dock inte helt och hållet avstå från kött. Som vi redan sett i vårt första inlägg gäller det främst att bli mer medveten om sin köttkonsumtion och minska den.
  • Nötkräm: På tal om vegansk kost: det som redan blivit en oumbärlig del av det veganska köket gör nu även intåg på många andra områden. Olika nötkrämer blir allt populärare, och de är dessutom fiberrika, ofta sockerfria och fria från palmolja. De flesta nötspreads innehåller dadlar som ger krämen en naturlig sötma. Men de har även många andra goda ingredienser, som kakao, kokos, kanel och exempelvis jord- eller cashewnötter. Nötkräm är perfekt för att piffa till olika maträtter. Förutom på din frukostmacka kan du även använda den i gröt, bowls, kexdeg och vissa kakdegar.
  • Färdigblandade drinkar: Det sägs att trender alltid upprepar sig och att det som har funnits tidigare för det mesta kommer tillbaka. Det gäller även färdigblandade drinkar, det vill säga cocktails och longdrinks som säljs färdiga på burk eller i andra förpackningar. Dessa har funnits tidigare, och nu är de här igen. Ta med dig drinken på burk till parken eller utekvällen med vänner. Förblandade cocktails passar perfekt på olika sorters fester och sammankomster!

Förvaring av torra livsmedel

Trendigaste livsmedel 2022

  • Svamp och svamppulver: Vi älskar svamp och äter alltmer av den! Det bästa är att det finns så många olika sorters svamp. Särskilt trendigt just nu är svamppulver, som man kan hitta på vissa finare restauranger och som har sitt ursprung i traditionell kinesisk medicin. Reishi, shiitake och chaga är asiatiska svampar som innehåller särskilt mycket vitaminer och mineraler. Dessutom stärker svamp vårt immunförsvar. Svamppulvret kan blandas med kakao, kaffe, gröt och mycket annat. Men även våra välbekanta regionala svampar blir alltmer populära, till exempel champinjoner, kantareller eller karljohanssvamp. Som tillbehör eller huvudrätt: svamp är alltid gott. Att plocka svamp är dessutom en mysig aktivitet i naturen, där du kan lämna vardagen bakom dig. Men var noga med att kontrollera vilka svampar som är ätbara och hur de ska tillagas!
  • Bimi: Bimi är en exotisk grönsak som vid första anblicken liknar broccoli. Bimi är riktig supermat, eftersom den innehåller många mineraler, spårämnen och vitaminer – och knappt några kalorier. Prova själv! Om du hellre vill äta lokala grönsaker kan du byta ut bimin mot ung broccoli.
  • Yuzu: En annan ny trendmat är citrusfrukten yuzu. Denna frukt innehåller tre gånger så mycket C-vitamin som en citron, varför yuzufrukten är så bra för immunförsvaret. Frukten odlas främst i Asien och används i sötsaker som glass, choklad och cheesecake, men även i guacamole. Många professionella kockar använder yuzu i sin matlagning. Gör det du med!
  • Frön och kärnor: Linfrön, solrosfrön och pumpafrön är lokala matvaror som fortfarande är aktuella. Precis som chiafrön kan du använda linfrön för hälsosamma alternativ till pudding. Dessa innehåller mycket fibrer och har en antiinflammatorisk effekt. Med solrosfrön kan du tillaga goda veganska pastasåser, men du kan också använda dem i müslin eller salladen. Pumpafrön är bra för vår hud eftersom de innehåller zink. Dessutom innehåller de magnesium, järn och selen. Varför inte lyxa till din mat med några kärnor och frön?
  • Hibiskus: Senast sedan Pink Drink-trenden 2021 vet vi att hibiskus fungerar utmärkt i drinkar. De vitaminrika, ätbara blommorna kan inte bara köpas i form av te, utan även som gelé. Hibiskus är en riktig hype i USA, där fler delikatesser som exempelvis hibiskusyoghurt är på väg. Det är spännande att se vilka rätter och drycker vi snart kommer att hitta hibiskus i. Men du kan alltid köpa hibiskusblommor redan nu och hitta på något själv!
  • Allt för en hälsosam tarm: Livsmedel- och mattrenderna har också fokuserat på tarmen. För vi vet: en sund tarm är inte bara viktig för vår hälsa utan ger också en enorm känsla av välbefinnande. Bakterierna i tarmen är ansvariga för många processer i kroppen, vilket förmodligen är anledningen till att tarmhälsan på sikt kommer att bli en viktig fråga. För att öka ditt välbefinnande kan du äta miso. Men även surkål, yoghurt och kimchi gör tarmen glad!

Stiliga serveringsbrickor, skålar med mera

Behöver du mer inspiration i köket?

Fler intressanta artiklar med recept och smarta kökstips finner du på Relax Mag, vår blogg för inspiration.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev nu och spara 60 Skr*

*Rabatten ska lösas in via kupongkoden i varukorgen. Kupongkoden, som skickas via bekräftelsen på nyhetsbrevet, kan inte användas för beställningar som redan har gjorts och kan inte kombineras med andra kuponger. Kupongkoden gäller för ett minsta ordervärde på 600 kr.